ББР е трябвало да дава по 4 кредита на ден, а е давала по 4

...
ББР е трябвало да дава по 4 кредита на ден, а е давала по 4
Коментари Харесай

Министър Пулев пред БТВ: ББР работи като заложна къща на Продължаваме промяната, а заложниците са малките и средни фирми 

ББР е трябвало да дава по 4 заема дневно, а е давала по 4 кредита на месец. Банката е на загуба. По времето на назначенията на „ кликата Петков “ тя е аварирала институция, сподели Пулев в ефира на bTV

Българската банка за развиване е превърната в заложната къща на „ Продължаваме промяната “. Резултатите й сами приказват за потенциала на назначените от Кирил Петков хора в Управителния съвет, които нямат никакъв опит в ръководство на Банка за развитие – вместо по 4 заема дневно, те са давали по 4 заема на месец, като така не са изпълнявали собствения си проект за активността на банката. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в студиото на БТВ тази заран.

Над 50 души на разнообразни експертни позиции са освободени от новоназначения от Петков Управителен съвет. Имали са План А – да влязат в банката и да създадат чистка, „ горили са и са опожарявали “ там, само че не са имали План Б – по какъв начин да подобрят резултатите на банката. За времето на тяхното управление – на „ кликата Петков “ – банката е имала 2 млн. лева доходи от лихви против 22 млн. лева раздадени заплати, т.е. те не са съумели да покрият даже разхода за заплатите си. Банката освен не е на облага, само че е аварирала институция под управлението на тези назначения на Петков, добави още Пулев.

В ББР заварихме липса на качества и потенциал. Назначенията на Кирил Петков са  хора, които нямат действен опит в банка за развиване. Тези самодейци ощетяват страната с 1 млн. лева консултантски разноски по емисияв размер на 1 милиард лв., която е обречена от самото начало – тя не е съгласувана с принципала (министъра), няма документално позволение за такава емисия и е направена през главата на страната, изясни Пулевказуса с подготвяната облигация в размер на 1 милиарда лв., която по този начин и не е осъществена, само че разноските за нея са направени. Пулев подсети, че в това време е излязло и решение на Конституционния съд по отношение на статута на Кирил Петков като тогавашен отраслов министър, което е поставило под подозрение легитимността на назначените от него членове на УС и техните решения. Банките, консултанти по облигацията, също са поискали гаранции за стабилността на актовете и са поискали изрично решение на принципала за тази облигация в толкоз огромен размер, но такова решение по този начин и не е обещано документално, обясни още Пулев.

Тези хора се пробваха зад тила на държаватада прокарат едно противоречиво решение – да подпиша разход от 1 млн. лв. за консултантски разходи по облигацията. „ Говорим за евентуално престъпно действие и занемареност “, добави Пулев и сподели, че вместо да подпише това решение, той  е подписал „ пътния лист “ на виновните за това длъжностни лица – към Бюрото по труда и към прокуратурата. По думите му, по проблема е налице потъпкване на комерсиалния закон на закона за ББР. „ Надявам се това да бъде доказано от прокуратурата. Това са самодейци, които се вършат на капиталови банкери “, добави Пулев.

Министърът на иновациите посочи, че след назначението си „ кликата на Петков “ предизвикват „ действен провал “ в Банката. Затварят се цели отдели, преструктурират се.Резултатите им са, че при тяхното управление банката катастрофира. При планувани 342 млн. лв. на година ресурс за кредити за дребни и междинни предприятия, те е трябвало да дават по 4 заема дневно, а са давали по 4 заема,на месец, като е имало месеци и с по 3 раздадени заема.  Средният заем, който са давали, е 350 хиляди лева. – в пъти под допустимия предел от 5 млн. лв., съобщи Пулев. Той обясни, че при над 300 хиляди дребни и междинни предприятия, регистрирани в България, банката е давала заеми на незначителна част от тях, под 1 % от всички, което добавя причините за отрицателната му оценка като принципал. Дали банката е ощетена с 1 стотинка или с 1 милион лв., това е хабене на държавен запас и съставлява занемареност, безапелационен бе Пулев.

Той подчерта, че стриктно спазва закона и устава на банката. „ Протегнах ръка, потърсихприемственост. Моите пълномощия са свързани с Надзорния съвет. Заставам компактно зад моите назначения там. Надградих структурата -сложих двама души в Надзорния съвет. Единият е топ правист, върнал 25 млн. несъбираеми вземания към ББР по делото й против КТБ, а другият има дълготраен опит в банковия бранш като мениджър – изпълнителен шеф на търговски банки, уточни той за новоназначените от него на 7 ноември т.г. двама нови членове на Надзорния съвет на ББР.

Министърът удостовери, че фокусът на ББР остават малките и междинни предприятия.„ Банката би трябвало да работи и да адресира районните несъответствия. Ще работим с всички предпочитани сектори в българската стопанска система, към този момент започнахме с основни браншове като туризъм, селско стопанство, животновъди “, подчерта той и добави, че в мандата на служебния кабинет ББР към този момент е установила отлично партньорство с Фондовата борса за набиране на транспарантно финансиране. По думите му, банката ще проработи чисто и транспарантно, спазвайки закона и устава си и в интерес на българските дребни и междинни предприятия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР